Sumar:
Cuvint inainte pag.5
Gabriel Gheorghe – O relitate ignorata: In vechime, Franta a fost romanofona! pag.9
1 Avertisment pag.9
2 Aspecte metodologice pag.12
3 Temeiurile lucrarii pag.15
Gabriel Gheorghe – Lingvistica, istoria…, defilee de erori pag.35
1 Cate ceva despre caracterul stiintific pag.35
2 Defect de intelegere? pag.43
3 SAREA, criteriu pentru regindirea Istoriei pag.49
4 Erori varii pag.89
In MEMORIAM David Popescu (1905 – 1991) pag.105
Notita privitor la â, î pag.110
In MEMORIAM Petre Tutea (1902 – 1991) pag.111
GRATULATIONES pag.115
Din activitatea Societatii Cultural Stiintifice GETICA pag.116
Revista Getica – Cuvint inainte
Revista Getica isi propune sa faca cunoscute rezultatele cercetarilor pluridisciplinare, desfasurate in cadrul Societatii Cultural-Stiintifice Getica, referitoare la realitatile istorice si culturale ale Europei vechi, cercetari menite sa puna in evidenta unitatea spirituala, de limba, cultura si civilizatie, a Europei, in vechime, si aportul populatiilor Getice la aceasta.
Necesitatea si oportunitatea cercetarii si determinarii stocului de adevaruri si erori pe care viziunea acceptata in prezent, asupra realitatilor europene in vechime, il contine, rezulta din faptul ca aceasta este intemeiata, mai ales, pe observatii si deductii numai aparent logice, facute, in principal, in manastirile occidentale din evul mediu, inainte de dezvoltarea vertiginoasa a stiintei in secolul XX, dar mai ales dupa al doilea razboi mondial. Se afirma ca aproximativ 95% din cunostintele acumulate de omenire sint obtinute in ultimii circa 50 ani. Or, cum sa mai stea in picioare un edificiu construit cu sute de ani in urma, pe intuitii si pareri, la care nu a participat cea mai mare parte a cunostintelor stiintifice, astazi la dispozitia noastra?
Ca urmare, viziunile statornice, pe baza cunostintelor disponibile in evul mediu si modern, inainte de-a exista cea mai vaga idee despre existenta, in Europa, a unei limbi, culturi si civilizatii Vedice, despre cultura si istoria Indiei, inainte de aparitia arheologiei, antropologiei, biologiei, fiziologiei, paleontologiei etc. etc., inainte de descoperirea metodelor moderne de datare etc., nu mai corespund cu nevoia de adevar cultural si stiintific, cu trebuintele epocii in care traim.
Este, deci, necesarca ipotezele pe baza carora s-au formulat teoriile si optiunile mai ales lingvistice, dar si din alte ramuri ale stiintelor umaniste, sa fie supuse unor analize pluridisciplinare serioase, fara prejudecati sau alte motivatii apriorice, pentru a determina gradul lor de coincidenta cu realitatea, asa cum se deseneaza ea din perspectiva stiintei contemporane, si a propune corecturi acolo unde va fi de trebuinta. Rezultatele cercetarilor noastre arata ca nu putine sint locurile unde apar ca necesare corectii substantiale.
Revista Getica nu apartine nici unui curent si nu va practica nici o forma de tezism, nici un fel de partizanat.
Sintem adversari hotariti ai exagerarilor si protoconismelor de orice fel.
Vom adopta o linie de gindire independenta, excluzind orice tendinta spre aspecte care limiteaza ratiunea, distantandu-ne atit de tracomanie cat si de latinomanie, de slavomanie si de francomanie ca si de orice alte manii care au bantuit si mai bantuie in principal lingvistica, dar de care nu sint ferite nici alte stiinte umaniste.
Nu ne vom lasa sedusi dacat de stiinta, cu rigorile si incomoditatile ei, si speram ca vom reusi sa nu ne abatem din drumul pe care ni l-am propus, pe care nu intrezarim decit o singura zeitate: adevarul, o singura metoda: argumentatia riguroasa, edificatoare, un singur tel: sporirea cunoasterii, intr-o zona existentiala ca aceea de care ne ocupam, in care cunoasterea este atat de putina.
Trebuie sa remarcam ca privitor la istoria culturii si civilizatiei europene exista destule marturii si determinari care pun in lumina realitatea, dar care au fost trecute cu vederea, sau au ramas neobservate, probabil pentru ca nu au fost puse intr-un sistem de gindire unitar, coerent, consecvent cu el insusi, convingator.
Getica va fi o revista deschisa, in sensul ca va insera o pluralitate de puncte de vedere, printre care si puncte de vedere “neortodoxe”, critici si atitudini adoptate de cititori fata de materialele publicate in revista, cu conditia ca aceasta sa fie la “obiect”, in limitele stiintei si exprimate in termeni civilizati.
Pentru moment, datorita dificultatilor cu care ne confruntam, nu putem accepta decat texte in romana, engleza si franceza.
Ii asiguram pe cititorii nostri ca nu vom publica nici o lucrare care sa nu contina fapte noi, realitati necunoscute inca, ca vom aduce contributii notabile la rezolvarea numeroaselor aspecte obscure sau nelamurite din istoria culturii si civilizatiei europene.
Unele din studiile si cercetarile pe care le vom publica sint incheiate de 10-12 ani, o parte acestea fiind vazute si agreate de mari personalitati ale lingvisticii universale. Datorita vremurilor si lipsei de mijloace materiale, din aceste studii nu am putut publica mai nimic, exceptand un scurt interviu in Revista “Flacara” din 22 ianuarie 1981, pe cind era condusa de Adrian Paunescu, si doua articole in “Revista de Etnografie si Folclor” a Academiei Romane, nr. 1/1988 si nr. 3-4/1991, redactor sef fiind Alexandru Dobre, singurii care au acceptat sa publice si materiale nedogmatice.
In prezent, din lipsa mijloacelor materiale (dotatie editoriala, spatiu tipografic, hartie, dictionare si carti de specialitate, spatiu de lucru, posibilitati de plata a unor colaboratori etc.) am fost obligati sa amanam peste doi ani aparitia revistei, Getica nefiind subventionata de nimeni.
Cerem scuze abonatilor nostri pentru aceasta intarziere involuntara, in primul rand Universitatilor din Viena si din Liegre, care au achitat abonamentele ina din 1991.
Din aceleasi motive, in loc de 4 numere pe an, cum era programata, pentru moment, Getica va apare semestrial, in numere duble.
Vom fi recunoscatori celor care ne vor acorda concursul pentru aducerea la cunostinta publica a descoperirilor pe care le-am facut, care, speram, vor deschide noi perspective in lingvistica, in istorie, in istoria culturii si civilizatiei.
Redactia revistei GETICA
Revista nu mai este disponibila pentru vanzare
© Fundatia Gandirea
Niciun material de pe site nu poate fi reprodus fara acceptul scris al Fundatiei si citarea sursei